header afb

  • Home
  • Noutati
  • Liviu Andrei, MP AFB, despre eliminarea ROBOR

Liviu Andrei, MP AFB, despre eliminarea ROBOR

"Elimarea ROBOR sau schimbarea modului de calcul este o utopie şi o variantă ar fi ca dobânzile să fie calculate în funcţie de dobânda de referinţă a BNR şi astfel ratele ar fi mai mici." a declarat pentru Stirile ProTV Liviu Andrei, managing partner ALLIANCE Finance Broker.

OUG 52 din 2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a transpus în legislația noastră o Directivă Europenă, prevede la articolul 38, alin 1, litera a) ca dobânda variabilă poate fi calculată în funcție de indicii ROBOR/EURIBOR sau dobanda de referinta BNR.

Dobânda va fi compusă dintr-un indice de referință EURIBOR/ROBOR/LIBOR la o anumită perioadă sau din rata dobânzii de referință a Băncii Naționale a României, în funcție de valuta creditului, la care creditorul adaugă o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului;

Conform legii in vigoare, in cazul renuntarii la indicele ROBOR, varianta de rezerva este trecerea la dobanda de referinta BNR, a carei valoare s-a pastrat la 2,5% din 8 mai 2018. Asta ar insemna o scadere cu cel putin 0,5% a dobanzilor variabile la creditele in lei.

Vom urmari impreuna cum se va derula si incheia aceasta dezbatere!